turcia taxa pod

În Turcia, taxele de autostradă precum și pentru podurile „15 Temmuz Şehitler”, „Fatih Sultan Mehmet” și „Yavuz Sultan Selim” din Turcia au crescut la începutul anului 2021 cu aproximativ 26%.

Direcția Generală a Autostrăzilor (KGM) a publicat taxele pentru podurile „15 Temmuz Şehitler” și „Fatih Sultan Mehmet”, care au crescut la 13,25 lire, cea pentru podul „Yavuz Sultan Selim” a crescut de la 21,90 lire la 27,5 lire, iar cea pentru podul „Osmangazi” a crescut de la 117,9 lire la 147,5 lire.

Cu aceste majorări de taxe, de exemplu, un drum de la Istanbul la Bursa (175 km), costă 195 lire turcești (147 TL traversarea podului Osmangazi + 48 TL taxa de autostradă).

De asemenea, taxa de acces pentru autostrada Istanbul – Izmir a crescut de la 292 la 367 lire turcești. Mai mult, atunci când alegeți orice autostradă mai pot apărea și alte taxe, în funcție de traseul ales.

Taxele pentru autostradă, aceeași valoare cu prețul unui bilet de avion

Taxele de autostradă au același preț cu cel al unui bilet de avion pe o rută externă. Astfel, cu prețuri cuprinse între 360-370 lire turcești se pot achiziționa bilete de avion la companiile aeriene low-cost, pe rute internaționale (de la Istanbul la București, Berlin sau München), dar pentru o deplasare cu mașina pe autostrada Istanbul-Izmir veți plăti cel puțin 367 TL.

După o analiză publicată de presa turcă, doar taxele de autostradă pentru ruta Istanbul – Izmir depășesc prețul unui bilet de avion, care este de 171 de lire. Atunci când se compară taxele plătite pentru autostrăzile cu taxă, poduri și tuneluri, se observă că tarifele companiilor aeriene turcești pe liniile interne sunt mult mai ieftine. De exemplu, cu avionul de la İzmir la Adana veți plăti pe un bilet 81 TL, İzmir – Antalya 94 TL, İzmir – Samsun 103 TL, İzmir – Kayseri 106 TL.

Taxele de autostradă de 426 de kilometri de la Istanbul la Izmir include un pod suspendat, 3 tuneluri, 38 de viaducte, dintre care 2 sunt din oțel și 179 de poduri, iar costurile finale de construcției au ajuns la 11 miliarde de dolari (89.836.690.000 de lire turcești).

Reamintim, de asemenea, că recent Turcia a inaugurat cea de-a 6-a secțiune a autostrăzii Marmara de Nord, care leagă Asia și Europa și care va ușura transportul în regiunea Marmara, perimetru în care se află cele mai mari zone industriale ale Turciei.