admitere facultate

Absolvenții de liceu din Turcia se află în acest weekend în febra examenelor! Autoritățile au anunțat că în acest an la examenul de admitere în învățământul superior s-au înscris 2,6 milioane de tineri, iar la final vor fi eliminați 1,7 milioane. Așadar, o concurență acerbă care este semnalată deja în ultimii 10 ani, când în total 22 de milioane de candidați au susținut examenul universitar și doar 37% dintre aceștia au avut succes.

Examene grele pentru admiterea la universitate

În 26 și 27 iulie 2021, se va derula în Turcia examenul de admitere în învățământul superior (YKS), la care s-au înscris 2.607.903 candidați. Dintre aceștia, 955.000 sunt absolvenți de liceu din acest an, iar 1.645.000 sunt absolvenți de liceu din promoțiile anterioare!

Locurile pentru universitățile de stat sunt extrem de puține, astfel că adesea întâlnim situații în care unii absolvenți de liceu susțin examenul YKS și de câte 12 ori.

La examenul de finalizare a studiilor liceale (TYT), care este un singur examen, tip grilă, se vor verifica informațiile acumulate din materiile studiate în liceu, acestea fiind structurate în trunchiuri diferite pentru limba turcă, matematică și studii sociale, iar punctajul obținut îi va permite absolventului de liceu să meargă mai departe pentru admiterea la un anumit tip de universitate.

Admitere diferită la universitate, comparativ cu Europa

În Turcia, accesul la sistemul de învățământ superior comportă anumite diferențe față de sistemul Bologna, derulat în țările europene. Anumiți specialiști în educație din Turcia critică acest sistem de admitere și spun că examenul este „un cerc vicios nesfârșit”, deoarece tinerii absolvenți de liceu nu au multe oportunități după absolvirea liceului, cu excepția acestor examene și a ajunge pe băncile facultăților.

Mai mult, finanțarea studiilor universitare de către stat este foarte slabă: „În timp ce în Turcia se cheltuiesc anual 10.000 de lire turcești pe student (n.r. 1.000 euro), țările dezvoltate cheltuiesc 150-200.000 de lire pe student (15-20.000 de euro). (…) Nu există resurse, nici merite, nici profesori, dar sunt mulți studenți și potențiali studenți.”, susține prorectorul Universității MEF, Prof. Dr. Erhan Erkut.

Acesta mai spune că educația orientată către curriculum nu dezvoltă competențe pentru secolul XXI și nu îndeplinește așteptările din lumea afacerilor. De asemenea, reputatul profesor turc spune că pentru multe locuri de muncă, cum ar fi tehnologia informației, o diplomă universitară nu mai este nici suficientă, nici necesară în această epocă.

La fel ca în multe alte state, Turcia se confruntă cu o creștere a numărului de universități private, astfel că în lipsa unei corelații dintre cerere și ofertă în piața muncii, creșterea calificărilor este disproporționată.

Cum se va derula examenul

Examenul TYT, care este prima sesiune pentru examenul în învățământul superior (YKS), va avea loc astăzi. Astfel, examenul TYT începe la 10.15 și se va termina la 12.30. Accesul se va face și în baza unui document descărcat de pe ais.osym.gov.tr (pentru acces ulterior la examenul de învățământ superior).

Conform unei circulare distribuită de autorități înainte de examen, transportul până la locul examenului va fi gratuit pentru absolvenții care vor susține examenul și însoțitorii lor. Pentru ziua de duminică, deoarece este zi de lockdown în Turcia, în vederea prezentării la examen, examinatorii, candidații și persoanele însoțitoare și / sau rudele acestora, nu vor avea nevoie de un permis special de călătorie, ci va fi suficient ca aceștia să prezinte documentul de serviciu sau documentul de intrare în examen a candidaților.

Mai multe instituții publice din Turcia vor lucra în acest weekend, tocmai pentru a facilita obținerea anumitor documente în regim de urgență. Duminică, magazinele de papetărie și fotografii (pentru fotografia necesară pentru legitimații) vor fi deschise între orele 07.00-18.00, iar cei care lucrează în aceste locuri vor fi, de asemenea, scutiți de restricțiile de circulație.

Guvernatorii provinciilor au luat toate măsurile necesare pentru ca derularea examenelor să se facă într-un mediu liniștit, fiind organizate activități de patrulare în împrejurimile școlilor și vor fi prevenite orice acțiuni zgomotoase (ex. claxonarea) care pot distrage elevii care vor susține examenul.

Așadar, examenul pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior 2021 (2021-YKS) va avea loc în perioada 26-27 iunie. Testul de competență de bază (TYT) va fi aplicat pe 26 iunie, testele de competență pe teren (AYT) și testul de limbi străine (YDT) vor fi aplicate pe 27 iunie.

  • TYT va avea loc pe 26 iunie. Examenul va începe la 10:15 și va dura 135 de minute.
  • AYT va avea loc pe 27 iunie. Examenul va începe la 10:15 și va dura 180 de minute.
  • YDT va avea loc pe 27 iunie. Examenul va începe la ora 15.45 și va dura 120 de minute.

În distribuția solicitanților în funcție de tipurile de școli absolvite, 1.141.639, de cereri au fost depuse de la „Anadolu Lisesi” (rețea de licee cu examene severe de admitere), iar 794.269 elevi vin de la licee de meserii (profesionale).

Care sunt universitățile de top din Turcia

În Academic Ranking of World Universities/ARWU – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor, considerat cel mai vechi şi cel mai prestigios clasament internațional al universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – în fruntea clasamentului universităților din Turcia se află Istanbul University, urmată de Hacettepe University și Istanbul Technical University.

Turcia are 5 universități între primele 800, în timp ce România are o singură universitate, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

top universitati turcia
top universitati turcia
universitate top Romania
universitate top Romania

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024