Explozie în secția de terapie intensivă a unui spital privat din Gaziantep. Mai multe persoane și-au pierdut viața

UPDATE, 20 decembrie, ora 14: Numărul victimelor care și-au pierdut viața în urma exploziei a ajuns la 11.

O explozie la tubul de oxigen, din noul tip de unitate de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid-19 a spitalului privat Sani Konukoğlu a Universității SANKO din Gaziantep, a avut loc sâmbătă, 19 decembrie 2020, în jurul orei 4.45 (ora locală). În urma incendiului, 9 pacienți au murit, victimele aveau vârste cuprinse între 56 și 85 de ani.

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a făcut o declarație cu privire la explozie, pe contul său de Twitter, în care a asigurat că va urmări îndeaproape derularea anchetei acestei tragedii.

Guvernatorul provinciei Gaziantep a publicat un comunicat de presă cu privire la incident, în care se arată că în secția de terapie intensivă cu o capacitate de 21 de paturi erau internați 19 pacienți, din care au murit 9, precizând totodată că ar putea fi vorba de o posibilă defecțiune tehnică în unitatea de terapie intensivă.

O anchetă judiciară și administrativă este în desfășurare pentru a stabili cauza exploziei și pe cei responsabili, doi procurori fiind desemnați să efectueze investigațiile necesare la locul incidentului, împreună cu un comitet de experți.

Presa turcă vorbește despre faptul că riscul de explozie care a cauzat moartea celor 9 pacienți la spitalul din Gaziantep era cunoscut în prealabil, deoarece cu o zi înainte de explozie, Ministerul Sănătății din Turcia a trimis o scrisoare către toate spitalele, prin care a anunțat că aceste dispozitive au provocat incendii și a cerut ca managementul unităților spitalicești să se concentreze asupra instruirii personalului pentru prevenirea incendiilor. Mai multe spitale din Turcia au raportat că dispozitivele de oxigenoterapie utilizate în mod obișnuit în tratamentul pacienților cu Covid 19 sunt de calitate scăzută, însă totuși aceste dispozitive continuă să fie folosite. Experții, care au discutat cu publicația turcă Sozcu, au declarat că ar trebui anchetate companiile care au importat dispozitivele cu probleme de calitate și oficialii Ministerului Sănătății care au achiziționat aceste dispozitive pentru spitalele din Turcia. În luna iulie a avut loc un incendiu similar într-un spital privat din Istanbul, iar experții au declarat că aceste tuburi mari de oxigen din sălile de terapie intensivă sunt folosite tocmai pentru că necesarul de flux de oxigen al bolnavilor de Covid-19 este mai mare, prin comparație cu cel al altor tipuri de pacienți de terapie intensivă, dar aceste tuburi mari au acest risc de explozie în caz de expunere la cea mai mică scânteie sau la un contact electric.