6 octombrie 1923 ataturk

Astăzi se împlinesc 98 de ani de la eliberarea de sub ocupație a Istanbulului, în 1923.

Mai exact, la 6 octombrie 1923, după 4 ani, 10 luni și 23 de zile de ocupație, Corpul 3 de armată, sub comanda lui Șükrü Naili Pasha, a intrat în Istanbul. Marea metropolă a fost sub ocupație din data de 13 noiembrie 1918, când navele britanice, franceze, italiene și grecești au intrat în Bosfor, în baza armistițiului de la Mudros semnat la 30 octombrie 1918. Ocupația efectivă s-a transformat într-o ocupație oficială la 16 martie 1920.

Scurt istoric

După ce armata turcă a intrat în Izmir, al 5-lea corp de cavalerie sub comanda lui Fahrettin Pașa a început să avanseze spre zona neutră sub controlul Puterilor Antantei. Trupele franceze și italiene s-au retras, însă trupele britanice au preluat poziții defensive la ordinele generalului Harrington. În scurt timp, Anglia a început să caute modalități de acord cu guvernul Ankara, însă acesta a cerut controlul strâmtorilor la Istanbul și Çanakkale. Premierul britanic, Lloyd George, a refuzat aceste cereri, dar generalul Harrington a dat ordinul să nu se deschidă focul. Trupele turcești au intrat în zona neutră fără să întâmpine rezistență britanică și au început să avanseze spre Dardanele.

„Ei pleacă, așa cum au venit”

Mustafa Kemal i-a trimis un mesaj generalului Harrington, ordonându-i să fie gata să evacueze Istanbulul, lucru care nu s-a întâmplat, astfel că armata turcă, sub comanda lui Șükrü Naili Pașa, a intrat în Istanbul, la 6 octombrie 1923.

În momentul în care Mustafa Kemal Atatürk a văzut navele militare străine părăsind Turcia a spus: „Ei pleacă, așa cum au venit.”

Activități festive la Istanbul

În acest an, Primăria Metropolitană Istanbul a organizat o serie de evenimente în parcul Gülhane. Feriboturile City Line și taxiurile maritime vor găzdui mai multe spectacole surpriză, iar transportul public este gratuit.

Repere din programul oficial

Manifestările prilejuite de Ziua Eliberării Istanbulului au început în jurul orei 10, la Monumentul Republicii din piața Taksim, cu o ceremonie de depunere a coroanelor de flori, după care primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a semnat în Cartea de Onoare.

O expoziție ocazionată de Ziua Eliberării a fost deschisă vizitatorilor în Parcul Gülhane, acolo unde au loc de la ora 14 mai multe evenimente și ateliere pentru copii, iar de la ora 17, Asociația Ofițerilor Pensionari Turci organizează o ceremonie la Sarayburnu.

La ora 18, în Eminönü și Karaköy, 4 feriboturi de linii urbane și 8 taxiuri maritime vor oferi un spectacol vizual sincronizat, iar de la ora 19.15, primarul Ekrem İmamoğlu se va afla în Parcul Gülhane și va vizita expoziția de fotografie, locurile de joacă pentru copii, după care va face o declarație celor prezenți.

La ora 20.15, va începe concertul susținut de Ceylan Ertem în Parcul Gülhane.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia