derviși Directorate General of Information Audiovisual Archive/Ministry of Culture and Tourism

Dansul dervișilor rotitori, un ritualul mistic declarat Patrimoniu UNESCO, fascinează anual milioane de turiști care vin în Turcia. Mai exact, a fost înscris în 2008 pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural al umanității, care fusese proclamată inițial în 2005.

Mevlevi este un ordin ascetic sufi fondat în anul 1273 la Konya, de unde s-a răspândit treptat în tot Imperiul Otoman. A fost creat de Rûmî şi a rămas unul dintre cele mai cunoscute şi mai influente ordine sufite. Astăzi, Mevlevi poate fi găsit în multe comunități turcești din întreaga lume, dar cele mai active și celebre centre ale activității ordinului sunt în Konya și în Istanbul.

Succesul are la bază ideologia susținută de Rûmî, conform căreia dragostea este cel mai mare semn arătat de Dumnezeu omului.

Sema – Dansul dervişilor rotitori

Urmaşii lui Rûmî Mevlana au dus mai departe acest ritual mistic, transpus într-o ceremonie aparent simplă, dar plină de semnificaţii: Sema – Dansul dervişilor rotitori.

Dansul dervișilor este făcut doar după un post de câteva ore. Ei încep să se rotească pe piciorul stâng în răsuciri scurte, folosind piciorul drept pentru a-și conduce corpul în jurul piciorului stâng. Se învârt cu ochii deschiși, dar nefocalizați, astfel încât imaginile să devină neclare și curgătoare.

La ceremoniile de dans Sema se cântă un anumit repertoriu muzical numit ayın, bazat pe 4 secțiuni din compoziții atât vocale, cât și instrumentale, Aceste secțiuni sunt interpretate de cel puțin un cântăreț, un flautist, numit neyzen, un toboșar și un chimbal.

Dansatorii obișnuiau să primească 1.001 de zile de antrenament izolat în casele mevlevi (mevlevihane). Atunci învățau despre etică, despre coduri de comportament și credințe, prin practicarea rugăciunii, cu  muzică religioasă, poezie și dans.

Dansul, călătoria către Dumnezeu

Dansul dervișilor este o poveste a desprinderii de sine însuşi către o lume nouă, pe care cultura turcă a dăruit-o culturii universale.

Pe ritmurile muzicii mistice, prin rotiri şi mişcări în cerc, dervişii îşi încep călătoria către Dumnezeu. Sufiţii sunt convinşi că prin poezie, muzică şi dans, omul îl poate întâlni pe Dumnezeu în timpul vieţii pământeşti.

Multe din ceremoniile Sema acum nu se mai desfășoară în contextul lor tradițional, ci pentru publicul turistic. De aceea, pentru a răspunde cerințelor comerciale, au fost scurtate și simplificate.

Reamintim faptul că în 1925, ca urmare a politicilor de secularizare, toate casele Mevlevi (mevlevihane) au fost închise. De abia în 1950 au fost relaxate restricțiile, iar guvernul turc a început să permită din nou spectacolele.

Hodjapasha, centrul pentru spectacolele cu dervișii rotitori

În Istanbul, unul dintre cele mai faimoase locuri în care pot fi urmărite spectacolele cu derviși este Centrul cultural Hodjapasha.

Acesta este situat în interiorul Hamamului Hodjapasha, construit în 1470 de imamul (hodja) sultanului Mehmet Cuceritorul și vizirul Hoca Sinan Pașa. Hamamul a funcționat neîntrerupt până în 1988. Clădirea are două secțiuni separate, una servește ca sală pentru târguri și expoziții, iar a doua este folosită ca spațiu de spectacol.

Centrul prezintă zilnic un program de dansuri turcești și Sema (ceremonia dervișului rotitor). Spectacolul este completat cu informații despre derviși, despre cărți, îmbrăcăminte, instrumente muzicale și unelte personale.

În 2010, a primit Premiul pentru Turism 2010 pentru cele mai bune evenimente locale autentice din partea Uniunii Ghizilor de Turism.

Spectacolele cu dervișii rotitori

Programul spectacolelor cuprinde un video introductiv de 5 minute, un concert de muzică sufită de 10 minute și ceremonia dervișilor rotitori (SEMA) cu durata de 45 minute.

NU este permis accesul copiilor cu vârsta sub 7 ani.

Prețul biletelor

Prețul unui bilet este echivalentul a 33 dolari americani, iar pentru copiii cu vârsta între 7 și 12 ani, prețul biletului este de 19,25 dolari americani.

Nu este permisă fotografierea sau filmarea.

Organizatorii solicită ca spectatorii să fie prezenți la teatru cu 30 de minute înainte de ora spectacolului. Celor care întârzie mai mult de 15 minute nu le mai este permisă intrarea, iar prețul biletului nu va fi rambursat.

Bilete pentru spectacole cu derviși se pot procura de AICI.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.