Turcia a început de aproximativ o săptămână campania de vaccinare anti-Covid, în primă fază cu lucrătorii din domeniul sănătății, urmând ca cetățenii să fie vaccinați în funcție de grupurile de risc. Mesajul public ce a însoțit demararea campaniei de vaccinare a fost unul clar, acela că toate vaccinurile utilizate la nivel mondial în acest moment sunt sigure. 

Interesul pentru vaccinarea anti-Covid este mare în Turcia, chiar dacă a început mai târziu față de multe alte țări (Anglia, SUA, Canada) care au efectuat primele vaccinuri în prima jumătate a lunii decembrie 2020.

Secretarul general al Asociației Medicilor din Turcia, prof. dr. Vedat Bulut, spune că este nevoie de multă transparență din partea autorităților, ca să ofere populației toate informațiile necesare pentru a elimina îngrijorarea publică și orice tendință a cetățenilor de a refuza vaccinul anti-Covid.

Medicii specialiști turci consideră că promovarea vaccinării anti-Covid trebuie făcută cu mare atenție, întrucât ar fi o mare iresponsabilitate să asistăm la o creștere a numărului celor care nu au încredere în vaccinul anti-Covid. Ei spun că ar trebui să fie prioritară vaccinarea celor săraci, a persoanelor cu dizabilități și a persoanelor în vârstă. 

E nevoie de 150 de milioane de doze de vaccin anti-Covid în Turcia

Turcia are nevoie de 120-150 milioane de doze de vaccin, însă din cele 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid produse de laboratorul Sinovac din China, au ajuns deocamdată doar 3 milioane de doze. Tocmai de aceea, cantitatea de vaccin CoronaVac ar putea fi insuficientă, deoarece pe lângă angajații din sănătate, trebuie vaccinate și persoanele peste 65 de ani, pacienții astmatici, precum și personalul de securitate. 

Întrucât fiecărui cetățean îi vor fi administrate două doze de vaccin, aproximativ 1,5 milioane de persoane vor fi vaccinate în prima etapă. Pacienții cronici și cei cu vârsta de peste 65 de ani vor putea vedea când le vine rândul prin sistemul și aplicația e-Pulse (e-Nabız), care aparține Ministerului Sănătății.

Pe lângă acest vaccin, Turcia a anunțat că va semna un contract cu laboratorul german BioNTech pentru 4,5 milioane de doze, cu o opţiune de alte 30 de milioane de doze ale vaccinului produs în colaborare cu Pfizer. După cum a afirmat ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, odată ce va fi demarată campania de vaccinare, Turcia, ţară cu 83 de milioane de locuitori, va putea vaccina zilnic până la 2 milioane de persoane.

Turcia a raportat 91,25 % procentul de eficiență a vaccinului CoronaVac, mult mai mare față de procentul raportat de Indonezia, ori Brazilia.

Diferențe în eficiența vaccinurilor anti-Covid

Prof. dr. Vedat Bulut consideră că explicația procentelor diferite de eficiență diferită este legată de condițiile economice din fiecare regiune, de diferențele de nutriție, precum și de existența altor boli infecțioase, acesta fiind și motivul pentru care au fost efectuate studii de vaccinare pe diferite populații, de pe diferite continente.

În Brazilia, grupa de vârstă și profilul voluntarilor incluși în studiu au fost de asemenea alte criterii diferite de cele ale Turciei, care a recrutat pentru studiu voluntari în vârstă de 18-59 de ani.

De asemenea, în Turcia au fost incluși în studiu și cetățenii de rând, în timp ce în Brazilia au fost incluși doar lucrătorii din domeniul sănătății, care reprezintă un grup mai specializat. Riscul de apariție a bolii la persoanele incluse în studiu în Brazilia este mai mare și este mai probabil să fi fost consultate chiar și cu foarte puține simptome, la cea mai mică ușoară suspiciune. 

Trebuie spus că Brazilia, Chile, Turcia și Indonezia încă nu au prezentat toate datele obținute în urma testării vaccinului chinezesc CoronaVac într-un raport științific.

Neconcordanțe legate de vaccin

În spațiul public din Turcia se discută, la fel ca peste tot, despre neconcordanțele din declarațiile specialiștilor referitoare la informațiile legate de tipurile de vaccin anti-Covid:

  • cât timp oferă imunitate vaccinurile acceptate până acum la nivel mondial;
  • dacă se poate consuma alcool după administrare (unii oficiali spun că după vaccinare consumul de alcool nu va avea în general un efect, în timp ce alții au avertizat că alcoolul nu trebuie consumat timp de cel puțin 2 săptămâni);
  • dacă există riscul de a se infecta cu coronavirusul chiar și după vaccinare, existând informația că niciunul dintre aceste vaccinuri nu oferă protecție 100%;
  • de ce nu își pot îmbrățișa apropiații după vaccinare (explicația fiind aceea că aceste vaccinuri nu împiedică răspândirea bolii, dacă vaccinul previne transmisia virusului, deoarece au fost voci care au susținut că nu e sigur că vaccinul previne transmiterea);
  • care sunt efectele secundare ale vaccinului (adesea oboseala, cefaleea, durerea la brațul în care a fost lovit vaccinul și senzația de rău);
  • dacă trebuie purtată masca după vaccinare (prioritatea vaccinului este de a preveni decesele din grupul de risc și de a reduce numărul de persoane infectate, dar există posibilitatea ca virusul să nu dispară niciodată).

Reamintim că recent Consiliul consultativ științific pe problematica pandemiei de coronavirus din Turcia a redus perioada de carantină de la 14 zile la 10 zile, în cazurile ușoare de Covid-19 și în situația izolării persoanelor care au fost contacte apropiate acestor bolnavi.

Un comentariu la „Cum se derulează campania de vaccinare anti-Covid în Turcia

Comentariile sunt închise.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024