Cutremurul cu magnitudinea de 6,9 de la Izmir, din 30 octombrie 2020, a readus în presa turcă avertizările specialiștilor referitoare la un posibil seism major în Turcia, subiect abordat inițial încă din data de 17 august 2020, când s-au împlinit 21 de ani de la catastrofalul cutremur din 1999 de la Gölcük, cu magnitudinea 7,4.

Avertismentele specialiștilor, referitoare la cutremur

Prof. dr. Süleyman Pampal, de la Universitatea Gazi, a declarat că există studii statistice, efectuate sub nivelul mării, care indică acumulări de energie și că prin urmare „nu va fi o surpriză că aici (n.r. Istanbul) va fi un cutremur peste 7” și că probabilitatea unui cutremur major cu magnitudinea de 7 – 7,5 pe scara Richter a fost stabilită ca fiind de 75-80 % în zona Silivri, provincia Istanbul. 

Prof. dr. Șükrü Ersoy avertizează și el în presa turcă asupra unui mare cutremur în Marea Marmara, dar nu ca o profeție, ci cu explicații științifice, vorbind de un perimetru extrem de larg afectat de mișcări seismice. Specialistul spune că un eventual cutremur în Marea Marmara reprezintă o problemă de securitate națională pentru Turcia și că tragedia poate fi evitată doar prin pregătirea autorităților și a cetățenilor. În mai multe rânduri reputatul seismolog avertizează că, dacă nu sunt luate urgent măsuri, există riscul ca la un cutremur cu magnitudine 7,5 pe scara Richter să moară 200.000 de oameni.

Ce zone din jurul Istanbulului sunt expuse la cutremur

Provinciile din jurul Istanbului, cu aproximativ 25 de milioane de oameni, pot fi, de asemenea, afectate de cutremurul așteptat de seismologi. Districte precum Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Avcılar, Maltepe, Kadıköy, Beșiktaș, Aydalar și Silivri sunt chiar foarte expuse acestui risc.

Specialiștii spun că multe din clădirile din aceste districte nu pot fi demolate și reconstruite, dar le pot fi întărite structurile, însă în total vorbim de 85% din clădirile din Istanbul care nu sunt rezistente la un cutremur cu magnitudinea peste 7.

Teoria conform căreia după cutremurul din 1999 scoarța terestră de sub Marea Marmara este încărcată cu energie este susținută și de dr. Naci Görür, membru al Academiei de Științe. Celebrul expert a dat de-a lungul timpului chiar mai multe avertismente pentru Istanbul, İzmir și Malatya.

De asemenea, și prof. Hakan Kutoğlu spune că riscul unui cutremur este foarte mare în sudul Mării Marmara și că este posibil ca în viitor cutremurele să aibă loc în zone care nu și-au eliberat încă energia, în care există tensiuni numite „goluri seismice”. „Procesele dinamice care alcătuiesc scoarța terestră s-au accelerat. Aceștia sunt pașii cutremurelor mai mari”, a spus Kutoğlu.

Seismologii atrag atenția că Turcia nu a făcut suficiente pregătiri pentru evitarea consecințelor catastrofale ale seismelor puternice, accentuând faptul că fiind fenomene naturale, precum inundațiile și alunecările de teren, acestea pot fi evitate dacă sunt luate din timp anumite măsuri.

Așa cum am arătat într-un articol, conform unei cercetări efectuate de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii și mai mari va fi de 194.000.