moschee rugăciune Kurban Bayram

De astăzi, credincioșii musulmani sărbătoresc timp de 4 zile Kurban Bayram, sau Eid al-Adha, una dintre cele două sărbători religioase care sunt simbolul păcii și al frăției în lumea islamică.

Ce înseamnă Kurban Bayram

Kurban Bayram, sau „Sărbătoarea Sacrificiului”,  înseamnă apropierea de Allah și se referă la sacrificarea unui animal, în anumite condiții. Credincioșii musulmani spun că această sărbătoare comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia pentru Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate.

Așa cum este specificat în Coran, pentru a își arăta credinţa și supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și puterea credinței, îl trimite pe arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului, iar lama cuţitului taie gâtul animalului, şi nu pe cel al copilului mult iubit, astfel ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca fiind Sărbătoarea Sacrificiului.

Această ceremonie care reconfirmă anual credinţa în Allah, a apărut în cel de-al doilea an al islamului, iar fiecare musulman înstărit trebuie să sacrifice un animal, fie că vorbim de sacrificiul unui berbec, a unei oi, vițel, capre sau cămile, deoarece acest lucru semnifică un gest de bunăvoinţă şi de adorare a lui Allah. Apoi, musulmanii oferă în dar nevoiaşilor 2/3 din animalul jertfit şi opresc pentru ei doar 1/3 din kurban.

Practicarea religiei islamice

Reamintim că practicarea religiei islamice constă în îndeplinirea slujbelor zilnice (namaz), respectarea postului Ramadanului de 30 de zile, vizitarea Kaabei din oraşul Mecca şi pelerinajul la mormântul lui Muhamed, ajutorarea celor nevoiași, păstrarea trează în memorie a mărturisirii de credinţă şi pronunţarea ei zilnică.  

Islamul cuprinde în întreaga lume peste 1,8 miliarde de adepţi, grupaţi în două mari curente: sunniţi şi şiiţi.

Conform recensământului din 2011, islamul este urmat în România de 0,3 % din populația țării. Are o tradiție de circa 800 de ani în Dobrogea, care aproape 5 secole a fost provincie otomană (cca. 1418-1878). Cea mai mare parte dintre musulmanii din România sunt sunniți, de orientare hanafită, fiind reprezentați,  conform Legii Cultelor, de Muftiatul Cultului Musulman din România.

Ce urări se fac credincioșilor musulmani de Kurban Bayram

Pentru nevorbitorii de limba turcă, una dintre cele mai simple urări de Kurban Bayram este: Bairam fericit! (lb. tr. „Iyi Bayramlar!”). De asemenea, mai puteți spune: „Sărbători cu bine!” (tr. „Hayırlı bayramlar!”), sau „Sărbători fericite!” (tr. „Mutlu bayramlar!”)

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia