cutremur Istanbul turn galata

Conform unei cercetări efectuate de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii și mai mari va fi de 194.000.

Conform datelor publicate, în cazul unui seism major 22,6% din clădirile din Istanbul se vor prăbuși, 30% din drumuri vor fi închise, iar sute de puncte de apă potabilă și gaze naturale vor fi avariate. De asemenea, pierderea de vieți omenești la un cutremur cu magnitudine peste 7,5 pe Richter este estimată la 12.000 de morți. Concluziile studiului mai arată că vor exista pierderi economice de peste 120 miliarde TL (aproximativ 12 miliarde de euro).

Clădirile care au fost construite fără respectarea reglementărilor legale au trecut în legalitate printr-o serie de amnistii acordate de autoritățile din Turcia. Tocmai de aceea, cel mai probabil, în continuare lucrurile se vor desfășura ca până acum, autoritățile se vor concentra doar pe gestionarea dezastrelor, vor amâna orice decizii până la un nou cutremur, când se vor întâlni la locul dezastrului.

Recentul cutremur cu magnitudinea de 6,6 pe scara Richter, care a avut loc în largul Mării Egee, în apropiere de Izmir, în data de 30 octombrie, a readus în discuție problema legată de zonele seismice din Turcia.

Raportul Primăriei Istanbul – İstanbul Deprem Çalıştayı Descarcă

Cutremurul, cea mai mare temere a locuitorilor din Istanbul

În acest context, nu este surprinzător rezultatul unui sondaj realizat de Primăria Provinciei Istanbul, care arată că un procent însemnat de locuitori indică drept cea mai mare temere a lor ca fiind legată de un cutremur de mare magnitudine, mai ales în condițiile în care specialiștii spun că există o mare probabilitate ca acest lucru să se întâmple foarte curând.

39 de broșuri pentru fiecare district din Istanbul

În cadrul studiului realizat de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, prin efectuarea de analize și cartografiere specifică pentru districte, s-au realizat 39 de broșuri pentru districtele din Istanbul. Astfel, au fost analizate și raportate componente precum deteriorarea clădirilor, posibilele pierderi de vieți umane și răniți, deteriorarea infrastructurii și necesitatea adăpostului temporar într-un posibil cutremur.

Broșurile aparținând celor 39 de districte au fost puse la dispoziția publicului pe site-ul web „https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz, astfel că locuitorii metropolei pot afla cu ușurință detalii legate de cartierul în care locuiesc, evaluarea blocului lor, a sediului locului de muncă etc. În broșuri, se arată că în cazul unui cutremur cu magnitudine peste 7 vor fi afectate major peste 2.000 de clădiri din superbul cartier Arnavutköy, 3.000 în Atașehir, 10.000 în Bağcılar, 6.000 în Bakırköy, 4.200 în Beyoğlu, 9.000 în Büyükçekmece, 2.000 în Çatalca, 5.000 în Esenler, în Fatih 15.000, în Kâğıthane 2.000 de clădiri, în Kartal 4.000, 13.000 de clădiri în Küçükçekmece, 3.000 în Sancaktepe, 9.000 în Silivri, 45.000 în Sultanbeyli, 7.000 în Tuzla și 4.000 în Üsküdar.

Arnavutkoy, in risc de cutremur la Istanbul
Arnavutkoy, Istanbul

Dacă lucrările de consolidare a clădirilor ar fi continuat cu aceeași emoție ca în urma cutremurului din 17 august 1999, de la Gölcük (aproximativ 137 km de Istanbul), când și-au pierdut viața 17.480 de oameni, Istanbulul ar fi fost pregătit pentru marele cutremur despre care vorbesc seismologii că ar putea apărea în curând.

cutremur Golcuk Istanbul, 1999
Gölcük, Izmit – cutremur 1999

Ce măsuri au fost luate din 1999?

În spațiul public se punctează și faptul că riscurile unui cutremur serios au fost uitate atât de cetățeni, cât și de administrațiile provinciilor din această zonă seismică. Nu s-au aplicat operațiuni pentru transformarea urbană, locuitorii nu își fac auzite vocile, iar partidele politice încă nu au programe destinate în mod special cutremurelor.

Din păcate, administrațiile provinciilor din perimetrul seismic aflat în jurul Istanbulului nu fac managementul riscurilor, deoarece pe lângă buget și efort pentru consolidare, ar trebui dărâmate și construcțiile care au probleme de rezistență, dar au primit între timp avizele necesare, sau au fost degrevate prin amnistii de consecințele construirii ilegale.

Studii similare cu cel de la Istanbul au fost făcute și la Edirne și Kocaeli, dar cel puțin deocamdată măsurile impuse de concluziile acestor studii încă nu sunt aplicate conform așteptărilor.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024