Calm, despre suspiciunea infectării cu Covid-19

Probabil că în curând toți vom trece prin suspiciunea de a fi infectați cu Covid-19, iar acela va fi momentul în care vom căuta ÎNCREDEREA: în sistemul medical, în tratament, într-un vaccin.

Masca și distanțarea socială sunt două repere pe care eu le-am aplicat înainte de declanșarea pandemiei de coronavirus, mai exact din ianuarie, când am început să umblu prin spitalele din România cu tatăl meu, bolnav de cancer. Din păcate, după apariția primelor cazuri de coronavirus, bolnavii de cancer au fost externați și trimiși acasă, fără nicio șansă la viață. În acel moment am înțeles încă o dată că, din punct de vedere medical, România își atinsese deja limitele. 

De cealaltă parte, Turcia, care se confruntă cu o uriașă criză economică determinată de instabilitatea pieței valutare și cu un șomaj galopant, nu a blocat economia, nu și-a trimis bolnavii acasă, dar a impus pe lângă distanțarea socială și obligativitatea de a purta masca atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. 

Dacă în România e o continuă criză a coronavirusului, o isterie mediatică în flux continuu, Turcia nu vorbește prea mult despre subiect. Puține comentarii, la fel de puține lamentări, însă mărturisesc că am devenit suspicioasă atunci când am văzut cifrele oficiale referitoare la numărul de infectări raportate la numărul de locuitori. 

De fapt… Turcia tace și face. Teste multe.

Raportează numărul de îmbolnăviri și nu numărul de infectări. Așadar, în spitalele de stat se testează mult și gratuit.

Am ajuns zilele trecute la policlinica Covid a celui mai mare spital de stat din Turcia, Bursa Șehir Hastanesi, o unitate nouă, inaugurată anul trecut.

Câteva simptome care nu se ameliorau la un tratament obișnuit pentru „răceală” ne-au determinat să mergem să ne testăm, fără programare.

La intrarea în spital există un ghișeu de la care primești o fișă medicală, evident după ce îți sunt măsurate temperatura și saturația de oxigen, apoi ești îndrumat către recepție, unde ești înregistrat și primești o brățară cu datele personale și un cod personal, iar imediat după înregistrare, mergi la unul din cele 3 cabinete din clinica Covid. 

Am beneficiat gratuit de consultație, test PCR, radiografie pulmonară și medicamente de la farmacia Covid a spitalului. Medicația pentru Covid-19 este oferită în funcție de istoricul medical al fiecăruia. Totul durează maxim o oră și jumătate.

Rezultatul îl primești în maxim 24 de ore, prin telefon, dar și prin aplicația e-Nabız, în care deja ai tot istoricul medical (vizitele la medic, investigațiile făcute de-a lungul timpului, rezultatele analizelor de laborator, medicamente prescrise etc).

Așadar, testare gratuită, investigații gratuite, medicamente gratuite.

Covid-19 este imprevizibil, asta știm toți, însă un sistem medical care funcționează în sprijinul pacientului îți poate face viața mult mai ușoară!

În Turcia, medicii de la spitalele de stat nu au salarii enorme, ca în România.

În Turcia, medicii nu au voie să lucreze și la stat și la privat.

Accesul la sistemul de sănătate de stat se face în baza unei asigurări, care pentru cei care nu lucrează este de aproximativ 70 de lire turcești (la cursul actual înseamnă 35 de lei / lună).