vaccin anti-covid

De la jumătatea lunii ianuarie, de când a început campania de vaccinare anti-Covid în Turcia, au fost vaccinate până la această dată aproximativ 2 milioane de persoane. Majoritatea celor vaccinați sunt angajați din sănătate și persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Conform site-ului oficial al Ministerului Sănătății din Turcia, cele mai multe persoane vaccinate sunt din provinciile Istanbul (338.550), Ankara (190.890), Izmir (124.820), Bursa (63.570) și Antalya (60.660).

Campania de vaccinare a început cu cei care lucrează în domeniul medical (public, privat, universități cu profil medical, fundații medicale, farmaciști), precum și cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Urmează în ordine descrescătoare (începând cu cei peste 90 de ani, cei între 85-90 de ani, 80-84 de ani, 75-79 de ani, 70-74 de ani, 65-69 de ani), persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni.

Vaccin anti-Covid

Cine va fi vaccinat în următoarele etape

În faza a doua a campaniei de vaccinare, vor fi imunizați cei din sistemul de apărare al țării, din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar și transporatorii. Tot în această etapă vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani.

În etapa a treia de vaccinare anti-Covid din Turcia se vor găsi persoanele cu boli cronice care au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, după care urmează persoanele din aceeași categorie de vârstă, dar fără boli cronice.

În ultima etapă de vaccinare se vor putea programa cei care inițial au refuzat vaccinul la momentul derulării campaniei conform categoriei din care făceau parte.

Campania de informare

Așa cum era de așteptat, campania de informare pentru vaccinarea anti-Covid este foarte clară, fiind susținută de o platformă digitală. Aceasta aduce precizări complete legate de programul de imunizare, cum funcționează vaccinurile, strategia națională de implementare a vaccinului Covid-19, tipurile de vaccin care vor fi folosite în Turcia, efectele secundare ale acestora și ce trebuie făcut atunci când apar la pacienți.

vaccinare anti-Covid

Până acum Turcia a primit comanda de 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid din China, din cele 50 de milioane comandare, iar ministrul sănătății Fahrettin Koca a asigurat populația că în conformitate cu planul de achiziții, livrările vor ajunge în Turcia astfel încât programul de vaccinare să continue fără întrerupere.

Autoritățile au anunțat că pe lângă cele 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid CoronaVac produse de laboratorul Sinovac din China, vor semna și un contract cu laboratorul german BioNTech pentru 4,5 milioane de doze, cu o opţiune de alte 30 de milioane de doze ale vaccinului produs în colaborare cu Pfizer. 

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024