Bodrum, turism

Turismul reprezintă aproximativ 12% din economia Turciei și anul trecut a fost sectorul cel mai afectat de pandemie, astfel că autoritățile au decis ca personalul din turism să devină prioritatea numărul 1 în procesul de vaccinare anti-Covid.

Ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat astăzi că până la sfârșitul lunii mai vor fi vaccinate toate persoanele care vin în contact cu turiștii: angajații din turism (hoteluri, restaurante), șoferii, angajații aeroporturilor, ghizii. Decizia a provocat o oarecare nemulțumire pe rețelele de socializare, deoarece cetățenii turci spun că sunt și alte categorii profesionale care ar fi trebuit să fie deja prioritizate, în mod special profesorii.

Ministrul turc de externe mai spune că au fost aduse modificări „Programului de certificare a turismului sigur”,care era obligatoriu pentru unitățile de cazare cu mai mult de 30 de camere, astfel că de această certificare vor beneficia acum și hotelurile mai mici, cu doar 15 paturi.

Trebuie spus că reprezentanții mai multor hoteluri din Antalya, unde sezonul turistic începe de obicei în luna aprilie, au declarat că lockdownul de acum a venit prea târziu, dar e totuși o măsură binevenită.

Deoarece turiștii nu sunt afectați de măsurile impuse de lockdown, autoritățile au publicat lista obiectivelor turistice care sunt deschise în perioada  29 aprilie -17 mai 2021, documentul fiind pus la dispoziție de Agenția de promovare și dezvoltare a turismului din Turcia.

În prima săptămână de lockdown, turiștii s-au bucurat de liniștea nespecifică turismului turcesc, dar imaginile turiștilor care se distrau în stațiunile de renume din Turcia, fără respectarea măsurilor anti-Covid, au stârnit revolta cetățenilor turci.

Un alt motiv de nemulțumire al acestora, exprimat tot pe rețelele de socializare, este că a crescut numărul de turiști care vin în Turcia din India și Pakistan, mulți dintre ei cetățeni britanici, care iau astfel o vacanță de 10 zile în Turcia și evită carantina la reîntoarcere. „Britanicii din Pakistan răspândesc aici mutația indiană în mod liber. Turcia trebuie să acționeze împotriva acestei situații și să impună restricții, așa cum au făcut alte țări europene”, spun cetățenii turci.

Planurile industriei turismului au fost năruite de pandemie

Conform unei analize Reuters, înaintea pandemiei Turcia estima că 30 de milioane de turiști străini ar putea ajunge în acest an, de două ori mai mulți decât anul trecut. Unii agenți economici din turism nu sunt foarte încrezători pentru perioada următoare și spun că cel puțin până în luna august situația se va remedia mai greu, deoarece decizia de a bloca prin lockdown toată activitatea a fost luată prea târziu și că va fi nevoie de timp pentru ca țările să elimine avertismentele de călătorie. Pe de altă parte, vicepremierul rus, Tatiana Golikova, a declarat săptămâna trecută că operatorii ruși nu ar trebui să vândă excursii nici după data de 1 iunie, cel puțin până când autoritățile ruse nu vor decide în acest sens.

Ca o măsură de siguranță în context pandemic, Turcia oferă posibilitatea obținerii unei asigurări de sănătate și de călătorie, mai multe informații fiind disponibile pe site-ul https://tga.gov.tr/insurance.

Pentru sezonul estival 2021, agenții economici din turism sperau ca turiștii din Marea Britanie, Rusia și Ucraina să vină în număr mare în vacanțe, pentru a dubla numărul de vizitatori de anul trecut (în 2020 au fost 15.963.997 turiști, mai puțin cu 69%, față de anul 2019). În sezonul trecut cei mai mulți turiști străini au fost din Rusia (2.128.758 persoane), Bulgaria (1.242.961 persoane) și Germania (1.118.932 persoane), după care au urmat Ucraina, Marea Britanie, Georgia, Irak, Iran, Franța și Țările de Jos.

Zborurile cu turiști ruși au fost stopate

Reamintim că Federația Rusă a oprit în urmă cu 3 săptămâni unilateral zborurile către Turcia, demers care a provocat îngrijorare autorităților de la Ankara. Tatyana Golikova, viceprim-ministru al Federației Ruse, preciza atunci că 80% din cazurile de Covid-19 identificate la rușii care se întorceau din străinătate se refereau la persoane care veneau din Turcia. Asociația rusă a operatorilor de turism, ATOR, a anunțat imediat că 533.000 de pachete turistice fuseseră vândute deja pentru perioada 15 aprilie – 1 iunie, iar suma de 32 de miliarde de ruble (aproximativ 413,7 milioane de dolari) a fost plătită deja pentru aceste vacanțe. Se estimează că decizia Rusiei va avea ca rezultat o pierdere de aproximativ două milioane de turiști și 1,5 miliarde de dolari din veniturile din turism, în special în cadrul pachetelor de turism prin intermediul operatorilor de turism și a călătorilor individuali, în Antalya, Istanbul și Cappadocia.

Cât de eficient e lockdownul?

În primele 7 zile de lockdown, îmbolnăvirile au scăzut de la 37.674 de cazuri în 24 de ore, la doar 22.388, ceea ce înseamnă că în cele 10 zile rămase ar trebui să scadă cu peste 17.000 de cazuri, pentru a atinge ținta lansată de președintele Recep Tayyip Erdoğan, de a avea doar 5000 de cazuri pe zi.

Pe parcursul acestor zile de lockdown au fost aduse câteva măsuri în plus, printre care cele referitoare la interzicerea comercializării de alcool, precum și a anumitor categorii de produse din hypermerket (de exemplu produsele de machiaj, electrocasnice, articole de papetărie, îmbrăcăminte și accesorii, textile pentru casă, accesorii auto, articole de grădină, feronerie, articole de sticlă etc).

Vaccinarea are un ritm prea lent?

Până pe data de 6 mai, Turcia a folosit 24.542.161 de doze de vaccin, 14.424.562 de perdaone cu o doză și 10.117.599 cu ambele doze.

Recent, Turcia a semnat noi acorduri pentru 100 de milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac, 90 de milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech și 50 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, care de altfel acesta din urmă va fi produs în Turcia, după cum a declarat ministrul sănătății, Fahrettin Koca

În urmă cu câteva zile, din cauza întârzierii unui nou lot de vaccin Pfizer / BioNTech s-a luat decizia de a crește timpul de aplicare a rapelului până la 6-8 săptămâni.

Turcia contină astfel vaccinarea la nivel național, acum fiind vaccinați cei cu vârsta peste 55 de ani. Inițial, campania de vaccinare a început cu cei peste 90 de ani, apoi cei între 85-90 de ani, 80-84 de ani, 75-79 de ani, 70-74 de ani, 65-69 de ani, 55-60 de ani, persoanele cu handicap, precum și personalul din azilele de bătrâni. În faza a doua, primesc vaccin cei din sistemul de apărare al țării, cei din ministerul de interne (inclusiv pompierii, jandarmii etc.), cei din serviciile corpurilor de control de pe lângă primării, angajații firmelor de pază, cei din ministerul de justiție, din penitenciare, angajații din educație, cei din sectorul alimentar și transportatorii, și așa cum arătam mai sus, tot personalul din domeniul turismului și cele conexate acestuia. Tot în această etapă vor fi vaccinate persoanele cu vârsta între 50 și 64 de ani. În etapa a treia de vaccinare anti-Covid din Turcia se vor găsi persoanele cu boli cronice care au vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani, după care urmează persoanele din aceeași categorie de vârstă, dar fără boli cronice.

Ministrul sănătății, Fahrettin Koca, spune că oamenii pot alege ce vaccin ar dori să primească, scopul autorităților fiind să vaccineze majoritatea populației.

Trebuie precizat faptul că autoritățile susțin că Turcia va continua să folosească vaccinuri din străinătate până când va fi lansată propria variantă de vaccin anti-Covid, denumit Erucov-Vac, acesta fiind dezvoltat de Universitatea Erciyes din Turcia. În mai multe rânduri, autoritățile au spus că studiile sunt în stare foarte avansată, că mai sunt și alte vaccinuri în diferite stadii de cercetare și că în clipa în care aceste vaccinuri vor fi folosite la scară largă, dacă cetățenii vor prefera vaccinuri de altă proveniență, atunci acestea vor fi vândute în farmacii, statul turc stabilind și o limită superioară a prețului.

Cine intră în Turcia fără test PCR

Din 15 mai, la intrarea în Turcia testul PCR nu va fi mai solicitat celor care vin din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Ucraina și China.

Într-un document oficial, autoritățile anunță că începând cu 15 mai 2021, nu va fi solicitat test PCR călătorilor care vin din China (inclusiv Hong Kong), Taiwan, Vietnam, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud, Israel, Japonia, Regatul Unit, Letonia, Luxemburg, Ucraina și Estonia.

15 mai

Până atunci, pasagerii care vin din străinătate în Turcia sunt obligați să prezinte testul PCR pe care l-au primit cu 72 de ore înainte de intrarea în țară și să completeze, tot cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024