Proteste angajați sănătate Istanbul
În Turcia, ca o premieră de la începutul pandemiei, lucrătorii din domeniul sănătății protestează în stradă. Ei atrag astfel atenția că în urma celor mai recente măsuri restrictive e foarte puțin probabil ca să scadă numărul de cazuri și decese. Epuizați de efortul depus în ultimul an, aceștia susțin că restricțiile luate sunt ineficiente și că realitatea din spitale e foarte gravă.

Este pentru prima oară când medicii, asistentele, farmaciștii și dentiștii din Turcia și-au unit vocile, semnalând cu precădere ce se întâmplă la Istanbul și Ankara. La unison, lucrătorii din sănătate au cerut guvernului turc să prioritizeze oamenii și nu interesele economice.

Ei spun că măsurile luate nu vor opri decesele și nu vor schimba condițiile infernale de lucru cu care se confruntă profesioniștii din domeniul sănătății și cer cu disperare ca măsurile să nu mai fie luate doar la nivel central, ci să fie impuse decizii de autoritățile locale. De asemenea, cer să fie respectate criteriile științifice și să fie luate toate măsurile necesare înainte ca persoanele să se îmbolnăvească sau să ajungă la spital.

Comunicat de presă comun al angajaților din sănătate

Printr-un comunicat de presă comun, angajații din sănătate cer închiderea tuturor zonelor aglomerate (mall-urile, centrele comerciale, fabricile și șantierele). Mai mult, ei spun că e necesar ca cel puțin 14 zile, de preferință 28 de zile, în Turcia să se oprească tot, cu excepția zonelor de producție obligatorii.

În cadrul protestului de astăzi, au mai cerut măsuri concrete de protecție pentru angajații din zonele de producție obligatorii, pentru a ajunge la locul de muncă și de la locul de muncă, deoarece multe persoane se infectează în mijloacele de transport în comun.

Totodată, aceștia consideră că trebuie reduse la minimum călătoriile internaționale și doar în condiții strict necesare, cu o carantină de 14 zile la întoarcere.

O altă cerință este legată de  implementarea unui program eficient de vaccinare, precum și transparentizarea datelor referitoare la procurarea vaccinurilor deoarece, spun ei, vaccinarea rapidă este cea mai importantă parte a combaterii epidemiei.

Manifestația lucrătorilor din sănătate a fost oprită de Poliție

La Istanbul, organizațiile profesionale din domeniul sănătății care au dorit să facă o declarație în fața Direcției Provinciale de Sănătate au fost oprite de Poliție, agenții de ordine precizând în demersul lor că angajații din sănătate încalcă restricțiile luate de guvernatorul provinciei.

În scurt timp, polițiștii au intervenit cu scuturile împotriva lucrătorilor din sănătate, care au spus că nu vor recunoaște decizia guvernatorului, pe care au declarat-o de altfel ilegală. După intervenția poliției, protestatarii au scandat: „Opriți morții, nu medicii”.

Proteste angajați sănătate Istanbul
Proteste angajați sănătate Istanbul

Și la Ankara, Izmir și Mersin, organizațiile profesionale din domeniul sănătății, sub coordonarea Asociației Medicale Turce (TTB), au cerând guvernului să ia măsuri urgente și eficiente, împotriva creșterii numărului de cazuri și decese în epidemia de coronavirus.

Proteste angajați sănătate Istanbul
Proteste angajați sănătate Istanbul
Proteste angajați sănătate Istanbul
Proteste angajați sănătate Istanbul

Reamintim că Turcia are cel mai înalt nivel zilnic de noi cazuri de infecție cu coronavirus în Europa și Orientul Mijlociu, astfel că recent a anunțat un lockdown parțial în primele două săptămâni ale lunii Ramadanului, însă după cum au anunțat autoritățile, ar putea fi impuse măsuri mai rigide dacă nu se fac progrese în acest interval de timp.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024