Podul „Çanakkale 1915"

Podul „Çanakkale 1915″, care traversează strâmtoarea Çanakkale (Dardanele), reduce timpul de călătorie între Europa și Asia prin Çanakkale, la doar 6 minute, comparativ cu 30 de minute cât dura în mod normal călătoria cu feribotul. În plus, pe lângă orele lungi de așteptare la coadă în sezonul estival, erau frecvente și situațiile în care cursele cu feribotul au fost suspendate din cauza condițiilor meteo.

Simbolistica Podului „Çanakkale 1915″

Podul „Çanakkale 1915” are o simbolistică specială a elementelor construcției, cum ar fi obuzele de artilerie ca un tribut adus legendarei bătălii de la Gallipoli din Primul Război Mondial, cei doi piloni vopsiți în alb și roșu, culorile drapelului Turciei, iar spațiul între piloni este de 2.023 de metri, cate simbolizează aniversarea a 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia (1923). Lungimea totală a podului este de 4.608 metri.

Costul podului: 3,1 miliarde de euro

Construcția podului a început în martie 2018, iar proiectul a costat în total 3,1 miliarde de euro, cu 100 de milioane de euro mai mult decât se estimase inițial, creștere pusă de autorități pe seama efectului pandemiei și a măririi prețurilor la materialele de construcție.

Avantajele noului pod

Prin inaugurarea podului de la Çanakkale se atenuează traficul de mărfuri grele pe direcția Istanbul, iar volumul de marfă concentrat în prezent în Anatolia de Vest prin Istanbul este echilibrat către o rută de-a lungul țărmurilor vestice ale Mării Marmara. De asemenea, se reduce traficul de feriboturi, în special în lunile de vară și sărbătorile legale, prin crearea de rute alternative de transport către regiunile Marmara și Egee.

De asemenea, podul are un impact pozitiv asupra relațiilor comerciale și interacțiunii culturale cu Europa și zona Balcanilor, în special cu Grecia și Bulgaria. Conexiunea autostrăzii Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe cu autostrada Gebze-İzmir de lângă Balıkesir scurtează distanța dintre țările europene și centrele turistice precum İzmir, Aydın și Antalya.

Modelul „build-operate-transfer”

În ianuarie 2017, parteneriatul realizat de un consorțiu de companii sud-coreene și turce (Limak-Daelim-SK-Yapı Merkezi) a câștigat licitația pentru construcția podului, cu modelul „build-operate-transfer”. Trezoreria a oferit constructorilor o garanție zilnică de 45.000 de treceri peste pod.

Megaproiectul este al patrulea pod și a cincea trecere pentru a conecta Asia și Europa, după Podul „Martirilor din 15 iulie”, Podul „Fatih Sultan Mehmet”, Podul „Yavuz Sultan Selim”, la care se adaugă tunelul Feroviar Marmaray și Tunelul Eurasia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 2 săptămâni
Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024 alegeri Turcia Erdogan, sursa foto Cumhuriyet alegeri Turcia